2012. február 17., péntek

Szerb húsgombóc

30 dkg darált sertéshúst összekeverünk egy tejben megáztatott kifacsart és összemorzsolt zsemlével, egy nyers tojással, egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymával, sóval és törött borssal.
Közben másfél evőkanálnyi zsiradékon fedő alatt megpirítunk egy fej reszelt vöröshagymát, meghintjük evőkanálnyi pirospaprikával, és kevés vízzel felengedve, beleteszünk egy evőkanál paradicsomvelőt. Ízlés szerint megsózzuk, felforraljuk, és a húsmasszából közepes nagyságú gombócokat formázva, ebbe a pörkölt-mártásba helyezzük.
A húsgomócokat 1-2 perc múlva kissé megmozgatjuk nehogy az edény aljára ragadjanak, majd annyi vízzel öntjük le, hogy derékig pörköltlében álljanak. Tíz percig lassú tűzön forraljuk, félidőben megforgatni a húsgomócokat, hogy egyenletesen párolódjanak, majd hozzáadunk 15 deka rizst, megsózzuk, és most már keverés nélkül lassú lángon puhára megfőzzük. Ha kell kevés vízzel pótoljuk a levét, de a végén olyan szósznak kell lennie akár a rizottónak.
Végül a fedőt levéve, tetejét reszelt sajttal hintjük meg és annyi időre toljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon rajta.
Célszerű tűzálló cserép vagy üvegedénybe készíteni és abban adhatjuk asztalra is.


(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése