Megsütöttük (képek, tippek)

Mézes szelet

Nagyon finom lett.
Kb. 35 dkg liszt elegendő volt!






Néger tészta

Megsütöttük, finom lett!
Tízéves, teljesen beszáradt hecsedli ízet kb. negyedliter forró tejjel kavarhatóvá tettünk, másnap reggel 7 kanál zsírral és a fűszerekkel, valamint kb. 6 deci liszttel összekevertük, kizsírozott teflon tepsibe (25×35 cm) elterítve, 180°C-ra előmelegített sütőben, kb 25 percig sütöttük..
Egy fél marék langyos tejben áztatott mazsola határozottan jót tenne neki.
Egy csapott kávéskanál szódabikarbóna elegendő volt.





Diós poronyó

Nagyon finom!
Elkészítése egyszerű és viszonylag gyors is.
150°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsül.
A habba talán kevesebb cukor is elég lenne, mondjuk 18-20 dkg.
A tészta egyéb süteményekhez (pl. piték) is tökéletes.

Angol keserű

Elkészítettük.
Nos, pia, tehát rossz nem lehet!!!
Finom lett, de a szesz helyett kénytelenek voltunk erős vodkát használni, ezáltal egy picit gyenge lett, amolyan igazi "kontyalávaló".
Addig kell összeérlelni, amíg a karikába vágott citrom bele átveszi a keverék színét, vagyis halványvörös lesz (kb. 1 hét).

Annyira tetszett mindenkinek, hogy húsvétra, - közkívánatra, - megint elkészítettük, most már szesszel, amit nagy-nagy nehézségek árán, de beszereztük, így még jobb, valamivel erősebb, de tiszta, natúr vodkával is pont olyan finom.



Darázsfészek (Seggreültetős tészta)

Megsütöttük!!!
Nagyon finom lett.
Minden a recept szerint készült, kivéve, hogy a tetjére finomra vágott dióbelet is szórtunk, miután meglocsoltuk.
180 °C-on sült 30 percet, azután jött a locsolás és még 10 perc sütés.



Angol teasütemény és Isler 

Kipróbáltuk, recept szerint, finom lett. A sütemény kezdetben keménynek tűnik, néhány nap múlva (ha addig nem fogy el) megpuhul.









Megsütöttük!
Finom lett.
Előmelegített sütőben, 175 °C-on, kb. 30 percet sült.
Sütés közben nagyon felnőtt és újból meg kellett szurkálni.
Több rumot is megbírna.











Kakaós szelet/2

Megsütöttük, recept szerint (margarinnal)
Finom lett.
Előmelegített sütőben, 175 °C-on, kb. 25-30 percet sült.













Kakaós szelet_1
Előmelegített sütőben, 150 °C-on, kb 30 percet sült.
Szederlekvárt használtunk és kb 2 kanál kakaó került bele.
Vaníliakrémmel töltöttük.
Így sokkal finomabb lett.


Citrom szelet

Megsütöttük, kitűnő, pont olyan, mint a hajdani, eredeti.
175°C-ra előmelegített sütőben laponként 8-9 perc alatt megsült.
Most szederlekvárral készült.
A krém lehet a mézes szeletnél használt grízes krém is, a liszt helyett.






Minek nevezzelek???
(Leváros-túrós batyu)

Noshát, íme, kipróbáltuk, megsütöttük, nagy kétkedések közepette, hogy ez mi, és miért, hol a tojás, a cukor, a sütőpor...stb?
Az eredmény elképesztő!!!
Ilyen rövid idő allat még nem takarítottak el sütit a tálról.
Ahogy készült:
- 30 dkg tehéntúrő (zsíros)
- 30 dkg vaj (margarint nem használunk)
- 30 dkg liszt (ebből 12 dkg rétesliszt)
Este bedagaszva, reggel kinyújtva, lekvárral töltve.
- a töltelék eper, szeder vegyes lekvár
Sült 30 percet, 180 fokon.
Nevezhetjük akár lekváros-túrós batyunak is.

Fedora torta

Megsütöttük. Finom lett.
A tésztát 150 fokon 30 percet sütöttük.
Hogy ez miért torta?
Hát biztosan azért, mert valamilyen krémmel, vagy lekvárral megtöltötték anno.
Így is jó, de töltve még jobb lenne.
Ki fogjuk próbálni!!!

Holnap jobb

Elkészült a tegnap. Ma tényleg jobb!
Sütés után, ami 170 °C-on 25 percig tartott, egy kissé kemény, másnapra omlóssá válik.
Kitűnő íze van, amit a diós töltelék és a lekvár határoz meg. Mi ribizlilekvárral készítettük el.






Kemenesi béles
Hűha!
Ez aztán az igazi!
Recept szerint készült, kivéve a tojáshabot, amelybe 20 dkg cukrot tettünk, ez így tökéletes!!!
175°C-on kb 30 percig sült előmelegített sütőben.
Sárgabarack lekvárt használtunk.
Nagyon kiadós!






Mézes krémes

Hurrá!
Ez az!
Nagyon-nagyon finom, hozza a régi ízeket, jól érezni rajt' a mézes sütemények jellegzetes, picit karamellizált zamatát.
Recept szerint készült, szeder-lekvárral.
A lapokat 200 °C-on, előmelegített sütőben, 6-7 percig kell sütni.

Mézeslepény
Húsvétra megsütöttük.
Nagyon finom lett.
A krémbe kevesebb cukor is elég (20 dkg).
A lapokat világosra kell sütni, 175°C-on, 8-9 percet laponként.
Nagyon finom és kiadós.







Murkos tészta

Igazi különlegesség!!!
Ilyen szép sárga lett a muroktól (karotin).
És kimondottan finom!
A lapokat előmelegített sütőben (200 °C) 7-8 percet sütjük.

Krém:
fél liter tej
4 evőkanál gríz, összefőzni, ha kihűlt
15 dkg cukor
20 dkg vaj
1 citrom és a leve keverékkel összekeverni.
A lapok megtöltése után, le kell takarni amíg kihűl, hogy ne száradjon ki, utána be a hűtőbe.


Diós torta

Egyre inkább értem, hogy miért nyafognak manapság a cukrászdák.
Ilyet nem tudnak, vagy nem is akarnak készíteni. Mindenütt az egyen-íz, a túlédesített katyvasz, az aromák, ételszínezékek, állagjavítók dominálnak.

Ezt a diótortát még csak meg sem közelítik, még a legelitebb műhelyek sem.

Nagyon finom lett!!!
175°C-on sütöttük, villapróba alapján lett kész.
Krém: sima vajas-kakaós krém: 20 dkg vaj, kb. 15 dkg cukor, kakaó, kevés rum.
A töltelékbe ezen kívül még egy csokis puding is belekerült, könnyebbé téve azt.


Francia krémes
Nagyon finom, a vajas krém lehetne vastagabb, a kakaós vékonyabb, de így is kitűnő!



Recept szerint készült el és nagyon finom lett


 
  

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a blog!!!
    Köszönet érte.

    VálaszTörlés
  2. eredeti valodi receptek koszonet erte

    VálaszTörlés
  3. Szívesen tettem!
    Az az igazság, hogy én teljesen kívülálló vagyok a sütés-főzés tudománya terén, csak szeretem a finom dolgokat.
    Ezek a receptek hagyatékilag rám maradtak, beszkenneltem őket, beírtam, hogy könnyebben lehessen olvasni és lassan-lassan elkészítjük őket.Remélem, hogy sokakat megihletnek ezek a régi, eredeti ízek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem ezt a blogot!
    Ha nosztalgiázni szeretnék és valami finom régi otthoni ízre vágyom, akkor mindig felkeresem 'A Nagyi eredeti receptjeit'.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Szuper receptek! Köszönöm szépen! 😊

    VálaszTörlés