2012. március 18., vasárnap

Hájas tészta

Fontos a jó liszt

A hájat lehártyázzuk, utána sűrű darálón leőröljük, és 1/2 kg-os adagokban hűtőbe tesszük.

90 dkg háj,
1,20 kg liszt,
1 tojásnyi fagyos zsír
2 evőkanál porcukor,
1 késhegynyi timsó,
1 tojás.
A timsót langyos ecetes vízben feloldani (1 fél csésze).

30 dkg liszttel összedolgozni a hájat, a többit összegyúrni a tojással, zsírral porcukorral, a timsós oldattal együtt, amíg közepesen puha tésztát kapunk.
Csapkodni, amíg kezd hólyagozni, kinyújtjuk, a hájat 3 részre osztjuk, az egész tésztát kinyújtjuk és egy rész hájat rákenünk, és összehajtogatjuk a tésztát (alulról, fentről, jobbról, balról), egy félórát pihentetjük és még kétszer megismételjük.
Mikor utoljára nyújtjuk kb. 5 mm vastagra négyzet alakúra vágjuk forró késsel.
Jól befűtött lerben kisütjük.

(Marosvásárhely, 1970-es évek)

1 megjegyzés: