2012. március 5., hétfő

Angol teasütemény, Isler

1 kg liszt 
25 dkg cukor,
25 dkg vaj vagy margarin
3 egész tojás
2 vanília
2 kávéskanál szalakálé
5-6 kanál tej
kevés tejföl.
A lisztet eldolgozni a vajjal, majd hozzáadni a tojást, cukrot, vaníliát és 2-3 kanál tejfölt. A szalakálét 5-6 kanál tejben (langyos tejben) felkavarva adjuk hozzá.
4 kis cipót formálunk belőle, eléggé lágyra hagyjuk a tésztát, mivel reggeltől estig pihenni hagyjuk, s ez alatt még sokat keményedik.
Fél cm vastagságra kinyújtjuk és kekszvágóval kivágjuk. Gyorsan sül, a teteje fehéren marad mintha sültelen lenne.
Islernek is készíthető és akkor pohárral vágjuk ki kerekre és a következő krémmel töltjük.

Krémje:
20 dkg vaj, 25 dkg porcukor – 1 tojás – 2 evőkanál kakaó.
A kakaót fél deci vízben vagy feketekávéban felfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
A vajat, porcukrot, tojást kavarva lassan hozzáadjuk a feloldott kakaót és jó habosra kikavarjuk. (1/2 óráig)

Glazur
10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, diónagyságú vaj, kevés feketekávé vagy víz. A kávéban feloldani a cukrot hozzákavarni a kakaót, legvégén a vajat.
Mikor annyira hűl, hogy langyos lesz, belemártjuk az islerek tetejét.
Ha a glazur megkeményedik, az islereket felrakjuk a tálra, s egér farkincával díszítjük!
Jó étvágyat!

(Marosvásárhely, 1960-as évek)


Kipróbáltuk, recept szerint, finom lett. A sütemény kezdetben keménynek tűnik, néhány nap múlva (ha addig nem fogy el) megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése