2012. szeptember 9., vasárnap

Hecserli bor

10 liter érett rózsabogyót megmosva húsörlőn leőrölünk. Nagy uborkás üveg vagy tiszta cserépedénybe tesszük és 10 liter hidegvizet öntünk rá.
24 órát hagyjuk rajta állni akkor a levét rongyon át leszűrjük.
A moszatra (sic!) ismételten 10 liter vizet öntünk s ezt is 24 múlva leszűrjük s az előbbi léhez vegyítjük.
Az átszűrt összes léhez 7 kg cukrot teszünk. Elkeverjük egész tiszta fakanállal míg felolvad, akkor gyér ronggyal vagy tüllel lekötjük nem hideg helyen (konyha) s ha több, jó meleg pincében hagyjuk, míg kiforr, körülbelül 2-3 hónapig.
Ekkor üvegekbe lehúzzuk és tiszta kifőzött új dugókkal ledugaszolva és pecsételve légmentesen lezárjuk.
 

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése